Wednesday, 11 June 2008

Ο Άγιος Ευστράτιος (Αη-Στράτης) είναι Ελληνικός!!! - Αντώνιος Κουγιαγκάς

Αγαπητοί κύριοι-ες,

Ο Άγιος Ευστράτιος (Αη-Στράτης) είναι Ελληνικός!!!
Δυστυχώς φτάσαμε στο 2007 και αναγκαζόμαστε να επεξηγούμε τα αυτονόητα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό(!),λόγω της ωμής και θρασύτατης εξωτερικής στρατηγικής πολιτικής των γειτόνων μας Τούρκων.
Ο Αη-Στράτης απελευθερώθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1912 ( με μικρή απόβαση στο νησί από το αντιτορπιλικό « ΚΑΝΑΡΗΣ») ,με ένα και μοναδικό Τούρκο που ήταν και η διοικητική αρχή.
Επίσης , σύμφωνα και με την ιστορική μελέτη που έχει κάνει στο βιβλίο του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ(Αη-Στράτη), Αθήνα ,1983» , ο Ι.Α.Γιάννος (δάσκαλος και τέκνο του νησιού) ,γράφει ότι ο γερμανός φιλόλογος και αρχαιολόγος C.Friedrich (1871-1930), επισκέφθηκε το νησί το1904 και διαπίστωσε ότι το νησί τρέφει 1303 κατοίκους, εκ των οποίων οι 1299 είναι Έλληνες!!! Ακόμη και η προκλητική προσπάθεια της ονομασίας του νησιού σε Βοζ μπαμπά είναι έωλη τη στιγμή που ναυτικοί χάρτες του 1450,1534,1658! τον αναφέρουν λατινιστί S.Strati.
Με αυτά θέλω να υποδηλώσω ότι ούτε πριν την Άλωση ούτε στην Ενετοκρατία ούτε στην οθωμανική και τουρκική κατοχή υπήρχαν πληθυσμοί άλλοι εκτός Ελλήνων!!!
Στη Συνθήκη της Λωζάνης του ‘23 δεν αναφέρεται καθόλου ,ίσως γιατί και γεωγραφικά τα σύνορα ένθεν και εκείθεν των Δαρδανελλίων καθορίζονται πολύ πιο εύκολα και χωρίς αμφισβητήσεις από τα νησιά Λήμνο(στην οποία πάντοτε άνηκε διοικητικά ο Αη-Στράτης),Σαμοθράκη, Λέσβος, Σάμος , Χίος ,Ικαρία που είναι και μεγάλης έκτασης σε σχέση με το νησί .Άρα λοιπόν θα μπορούσε να έχει και ναυτική βάση και οχυρώσεις(?).
Η Μ.Βρετανία σημειωτέον είναι η πρώτη συμμετέχουσα στη Συνθήκη του 1923 και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο νησί .
Η δημιουργία τόσο εξώφθαλμων ζωνών αμφισβητήσεις κατά το γκρίζες ζώνες ελληνικών περιοχών με ελληνικούς πληθυσμούς (ανέκαθεν)από την τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ,κάθε άλλο παρά προωθεί την προσπάθεια ελληνο-τουρκικής προσέγγισης και φυσικά δεν έχει να κάνει με λογική κράτους που θέλει να εισέλθει στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες ενότητας λαών ,εθνών, κρατών, κοινωνιών. Φυσικά η τουρκική πλευρά είναι φανερό ότι πράττει με ευρύτερο σχεδιασμό και σε σχέση με τη διερεύνηση-διεκδίκηση ενεργειακών πηγών(όπως και στο θέμα των κυπριακών πετρελαίων).Όμως το να αμφισβητεί κανείς τα κυριαρχικά δικαιώματα του άλλου ,για να διεκδικήσει πιθανά μελλοντικά οφέλη σε διαπραγματεύσεις τον καθιστά εκ των προτέρων εχθρικά κείμενο προς τον συνδιαπραγματευόμενο!
Η αμφισβήτηση του Αη-Στράτη θέτει σε μας τους ‘Eλληνες το ερώτημα τι κάνουμε εμείς για την εξάλειψη κάθε τέτοιας προκλητικής στάσης στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και συνάμα προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας πάνω στο νησί. Θέλοντας, λοιπόν να υποστηρίξουμε τον Αη-Στράτη και την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα του ,πέραν της αυτονόητης υπεράσπισης του ( έχουν καταλάβει οι στρατοκράτες της Άγκυρας ,άραγε, πόσο αφελείς είναι ,όσο και επικίνδυνοι ξεσηκώνονοντας τα πατριωτικά μας αισθήματα ?!),πρέπει να δούμε και που βρίσκεται το νησί από διάφορες άλλες απόψεις .Δηλ. ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1968 δεν έχει κατορθώσει να έχει πληθυσμό μεγαλύτερο των 300 κατοίκων που προσπαθούν να επιβιώσουν δύσκολα ,πόσο μάλλον να αναπτυχθούν !!!
Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να βοηθήσει πολύ περισσότερο (εθνική προτεραιότητα ), να αναπτυχθεί το νησί .Ξεκινώντας από την τακτική συγκοινωνία (άγονη γραμμή ) , πρόβλημα που ταλανίζει δεκαετίες το νησί , τους κατοίκους ,τους καταγόμενους , τους επισκέπτες .Την συνεχή ενίσχυση των υποδομών (πχ λύση για καλύτερο λιμάνι, ενεργειακή αυτονομία , διαχείριση υδάτων, βιολογικό καθαρισμό κλπ).Την διαμόρφωση πρόσφορου εδάφους για αναπτυξιακές επιχειρηματικές δράσεις (πχ τουριστική αναδιοργάνωση με εκπόνηση μακρόπνοων σχεδιασμών ,καθώς και πολλαπλασιαστικών οικονομικά μονάδων), με κίνητρα ισχυρά και ικανά να προσελκύσουν επενδύσεις. Ενίσχυση της αποκέντρωσης νέων μονίμων κατοίκων προς το νησί, σε βαθμό μεγαλύτερο από άλλες περιοχες ( μεγάλες φοροαπαλλαγές ,τόσο των μονίμων κατοίκων ,όσο και τυχόν επενδυτών. Επίλυση τοπικών προβλημάτων ( πχ. Οικοδόμησης στο παλιό οικισμό – άρσης απολλοτριώσεων κτλ).
Επιδότηση εκπαίδευσης των νέων ,αλλά και συνεχής επανεκπαίδευσης των μεγαλυτέρων σε επαγγέλματα, που θα υποβοηθούν την ανάπτυξη και τη συντήρηση/διαχείριση των υποδομών.Αυτά βέβαια είναι γνωστά και πολλά έχουν προσπαθηθει ,πρέπει όμως να προωθηθούν σε ενισχυμένο βαθμό.
Τέλος , θα πρέπει να επαγρυπνούμε συνεχώς και να σκεφτόμαστε όλοι το μέλλον των ιδιαιτέρων πατρίδων μας γιατί είναι η ίδια η Ελλάδα μας ,και πως αυτό θα γίνεται καλύτερο,ετσι ώστε οι οποίες αμφισβητήσεις να « πνίγονται» στη θάλασσα ,αφού δεν θα βρίσκουν λιμάνι να αγκυροβολήσουν!!

Μετά τιμής

Αντώνιος Κουγιαγκάς

Καταγόμενος (από μητέρα ) από τον Άγιο Ευστράτιο