Thursday 3 July 2008

Αη-Στράτης, το πρώτο Ελληνικό νησί με ηλιακή ενέργεια (του Γ. Σιγάλα)

Πρόσφατα, το Μάιο του 2008 είδαμε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι “αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τα απαραίτητα έργα στον Αη-Στράτη ώστε να γίνει το πρώτο ελληνικό νησί που θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια (Εφ. Καθημερινή - Οικο - 26 Μαϊου)
Η προοπτική αυτή ακούγεται θαυμάσια και ανοίγει νέους δρόμους στο πρόβλημα των πηγών ενέργειας και της μόλυνσης του πλανήτη και θα ήταν πραγματικά τιμητικό να είναι πρώτοι οι Αγιοστρατίτες που θα συνέβαλαν με ουσιαστικό και οργανωμένο τρόπο σ’ αυτό τον σκοπό.
Ο Αη-Στράτης επιλέχτηκε γιατί έχει μικρό αριθμό μόνιμων κατοίκων με περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας, η οποία μπορεί να είναι μόνο από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης γιατί έχει όλο το χρόνο αέρηδες και η αιολική ενέργεια μπορεί να αποθηκεύεται ώστε να χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται. Το νησί δεν συνδέεται με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας αλλά είναι αυτόνομο και αυτό διευκολύνει στο να καλυφθούν πλήρως οι ενεργειακές του ανάγκες με εναλλακτικούς τρόπους.
Η διαχείρηση των σκουπιδιών επειδή έχουν μικρό όγκο μπορεί να γίνει οικολογικά με λιγότερο κόστος.
Όμως θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση για να μειωθούν όσο γίνεται τυχόν παράλληλες αρνητικές επιπτώσεις. Κατ’ αρχάς πρέπει να ενημερωθούν πλήρως και υπεύθυνα οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι ώστε να συναινέσουν και να ληφθούν αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις των κατοίκων.
Στο νησί υπάρχει ένα κακό προηγούμενο. Πριν λίγα χρόνια έγινε μια πρώτη απόπειρα να τοποθετηθεί μια ανεμογεννήτρια λίγο πιο πάνω από το χωριό. Η ανεμογεννήτρια αυτή δεν δούλεψε ποτέ και αφού παρέμεινε αρκετά χρόνια ανενεργή καταστρέφοντας το τοπίο έγινε δυνατή η απομάκρυνσή της.
Οι ανεμογεννήτριες δεν τοποθετούνται σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος και τουριστικής ανάπτυξης γιατί εκτός της βίαιης παρέμβασης στο περιβάλλον προκαλούν τρομερό θόρυβο σε μεγάλη απόσταση. Αυτές εάν τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι μακρυά από το χωριό. Ανέμους έχουμε σ’ όλο το νησί. Και από ήλιο έχουμε μεγάλο βαθμό ηλιοφάνειας για ηλιακή ενέργεια.
Ευχόμαστε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα και να βρεθεί και ένας τρόπος να απομακρυνθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ από το Αρκάρι και την Μπούντα. Περιοχή ωραιότατη με θαυμάσια παραλία δίπλα στο χωριό που τώρα μένει αναξιοποίητη, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει εύκολος ελιμενισμός σε άλλο σημείο για τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο.