Thursday 3 July 2008

Η ομάδα "Χαμογαλάστε" (του Χρήστου Στεφάνου)


Οι “Χαμογελάστε!!” είναι μία ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Αγίου Ευστρατίου που εδώ και δύο χρόνια χρησιμοποιεί τη φωτογραφία και το διαδίκτυο για να γράφει και να δημοσιεύει σχετικά με τη ζωή στον Άη- Στράτη. Είναι μία προσπάθεια δημιουργικής ενασχόλησης των παιδιών και προώθησης της δικής τους ματιάς πάνω στην ιδιαιτερότητα του να ζεις σε ένα μέρος όπως ο Άη-Στράτης. Τα πέντε παιδιά που εδώ και δύο χρόνια διατηρούν το ιστολόγιο στη διεύθυνση www.xamogelaste.blogspot.com φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν, γράφουν και σχολιάζουν τα όσα συμβαίνουν στις ζωές τους.
Μαζί με τα παιδιά ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή τον Οκτώβριο του 2007 αφού θέλησαν να μάθουν να φωτογραφίζουν. Τα μαθήματα φωτογραφίας γίνονταν εκτός του σχολικού προγράμματος, αλλά ευτυχώς εντός του σχολικού χώρου που τόσο φιλόξενα μας δέχεται ακόμα και στις ώρες που δε γίνονται μαθήματα. Οι φωτογραφίες των παιδιών άρχισαν να μαζεύονται και τότε αρχίσαμε να θέλουμε να τις δείξουμε σε κάποιον. Σε ένα μέρος όπως ο Άη-Στράτης όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Οι κάτοικοι είναι λίγοι και η καθημερινότητα μονότονη για όσους τη μοιραζόμαστε. Σε ποιόν θα έκαναν εντύπωση οι φουρτούνες που όλοι μας ζούμε συνέχεια, σε ποιόν θα έκανε εντύπωση αν διάβαζε ότι στο γυμνάσιο μας οι καθηγητές είναι περισσότεροι από τους μαθητές, ποιός θα ενθουσιαζόταν με τα κατσικάκια που τρέχουν ανέμελα στα βουνά όταν τα έχει συνέχεια μέσα στα πόδια του; Σίγουρα πολύ λίγοι από όσους και όσες χειμώνα καλοκαίρι ζουν εδώ δίπλα μας και μοιράζονται τη χειμερινή μας πλήξη.
Τότε λοιπόν ήταν που σκεφτήκαμε το διαδίκτυο. Εκεί σίγουρα θα υπήρχε κάποιος χώρος και για μας, για να γράφουμε και να δημοσιεύουμε φωτογραφίες και βίντεο. Έτσι θα μπορούσε να διαβάζει τα παιδιά και κόσμος που δε ζει στο νησί. Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, τα περισσότερα παιδιά δεν πίστευαν στην αρχή ότι καποιος θα είχε όρεξη να διαβάζει “βαρετά” πράγματα από τις ζωές τους. Παρ΄όλα αυτά ψάξαμε μέχρι που βρήκαμε τα ιστολόγια (blogs), δηλαδή σελίδες που λειτουργούν σαν ηλεκτρονικά ημερολόγια στο διαδίκτυο και στις οποίες ό,τι γράφει κανείς δημοσιεύεται. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Έγραψαν, φωτογρα-φίσαν και να που τελικά σήμερα 12.000 αναγνώστες έχουν επισκεφτεί το ιστολόγιο μας και έχουν διαβάσει κομματάκια από τις ζωές τους στον Άη-Στράτη.
Στην πορεία αυτή των δύο χρόνων υπήρχαν πολλές ωραίες και αστείες στιγμές, όπως όταν μαζί με τα παιδιά ζωγραφίσαμε ένα αυτοσχέδιο πανό που έγραφε “Θέλουμε γρήγορο ίντερνετ στο νησί μας” και τα παιδιά φωτογραφήθηκαν για να δημοσιεύσουν αργότερα τη φωτογραφία στη προμετωπίδα του ιστολογίου μας. Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε μετά από λίγες ημέρες στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και σε πολλά ακόμα ιστολόγια στο διαδίκτυο μέχρι που πολλοί ακόμα χρήστες του διαδικτύου έφτασαν να υποστηρίζουν την κίνηση των παιδιών. Τελικά ο ΟΤΕ ικανοποίησε το αίτημα μας πριν μερικούς μήνες και τώρα τόσο το σχολείο όσο και οι κάτοικοι του νησιού που επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι “Χαμογελάστε!!” με την κίνηση μας αυτή, βάλαμε και εμείς το δικό μας πετραδάκι ώστε να ικανοποιηθεί ένα αίτημα που για πολλά χρόνια είχε διατυπωθεί και από την κοινότητα Αγίου Ευστρατίου.
Μέσα από τη λειτουργία του “Χαμογελάστε!!” κάναμε μια προσπάθεια μαζί με τα παιδιά να λειτουργήσουμε όσο γίνεται πιο συλλογικά. Σκοπός ήταν να ασχοληθούν τα ίδια τα παιδιά με τις ζωές τους και να τις καταγράψουν μέσα από τη δικιά τους οπτική γωνιά διατηρώντας όσο το δυνατό περισσότερο ανεξίτηλη τη φρεσκάδα της παιδικής ματιάς. Σκοπός ήταν, το ιστολόγιο, η φωτογραφία, το βίντεο να γίνουν όπλα δημιουργίας και έκφρασης στα χέρια των παιδιών, όπλα ενάντια στην πληκτική καθημερινότητα της εφηβείας σε έναν τόσο μικρό και απομονωμένο τόπο, να γίνουν αφορμή ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν σε μία συλλογική προσπάθεια καλλιεργώντας τον αλληλοσεβασμό και την ανεκτικότητα.
Στα καφενεία του Άη-Στράτη ακούμε συνέχεια τα πηγαδάκια των παππούδων να μιλούν για τους νέους που εγκαταλείπουν το νησί για να σπουδάσουν στις μεγάλες πόλεις. Ακούμε συνέχεια τη φράση “...ο τόπος θα ΄ρημώσει όπου νά ΄ναι” και τότε έρχονται στο μυαλό τα λόγια των παιδιών:

“Η ζωή στον Άη-Στράτη περνάει ήρεμα. Γίνονται τα κλασικά. Σπίτι-σχολείο, σχολείο-σπίτι. Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να κάνεις εδώ. Και ίσως αυτός να είναι και ο κυριότερος λόγος που τα περισσότερα παιδιά θέλουν να φύγουν. Αν προσπαθούσαν να φτιάξουν επιπλέον χώρους ψυχαγωγίας...όχι απαραίτητα καφετέριες. Δεν είναι οι καφετέριες που μας λείπουν, μας λείπει συννενόηση, μας λείπει πολιτισμός.”
Ελένη, Μαθήτρια Β΄ Λυκείου

Αναμφίβολα, τα λόγια αυτά να πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να ενσκύψει περισσότερο στις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων και να επενδύσει στον πολιτισμό που μπορεί να δράσει ως συνεκτικός κρίκος στη μικρή κοινωνία του νησιού. Επίσης θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το ρόλο του σχολείου και του εκπαιδευτικού. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ενώ το Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου έχει 13 εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, ουδέποτε ελήφθη μέριμνα ώστε να διδάσκεται στους μαθητές το μάθημα των Καλλιτεχνικών ή της Μουσικής. Τόσο η πολιτεία όσο και η τοπική κοινωνία μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να νοηματοδοτήσουν εκ νέου το ρόλο του σχολείου σε μικρά νησιά όπως ο Άη-Στράτης και να το στηρίξουν στο έργο του ως φορέα πολιτισμού και κοιτίδα δημιουργίας.