Thursday 3 July 2008

Συνέντευξη προέδρου της κοινότητας Μπάμπη Μακρή

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού σας;Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι υποδομές και η συγκοινωνία. Σε ότι αφορά τις υποδομές πρέπει να γίνει βελτίωση των υπαρχόντων αλλά και δημιουργία νέων όπως κατασκευή μονάδας διάθεσης λυμάτων, νέο λιμάνι, βελτίωση οδικού δικτύου, αναστήλωση του παλιού οικισμού και ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι θα ήθελαν να δουν τον τόπο τους να αναπτύσεται;Οι θέσεις απασχόλησης για συγκράτηση του πληθυσμού (ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα). Ανάπτυξη πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία - αλιεία) καθώς επίσης και η ανάπτυξη του τουρισμού εναλλακτικών μορφών (αγροτοτουρισμός, καταδυτικός, αλιευτικός) και αξιοποίηση της περιοχής NATURA.

Oι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τη δημιουργία Μουσείου ήταν αναμενόμενες για σας και πως θα μπορού-σατε να τις αξιοποίησετε καλύτερα;Η δημιουργία του “Μουσείου της Δη-μοκρατίας” ήταν μια δέσμευση του Πρωθυπουργού την οποία υλοποίησε κρατώντας το λόγο του. Όμως εκτός από την τεράστια ιστορική, πολιτισμική και πολιτική σημασία του για όλους τους Έλληνες το Μουσείο μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο πολιτισμού και μοχλός ανάπτυξης για το νησί μας.

Νομίζετε πως θα προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου “Αη-Στράτης πράσινο νησί”; Αν τελικά γίνετε το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλάδα σκέφτεστε να συμμετάσχετε ενεργά, όπως στη Δανία όπου οι κάτοικοι του Σάμσο έχουν μετοχές στην εκμετάλευση της πράσινης ενέργειας;Ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος για να γίνει ο Αη-Στράτης “πράσινο νησί” θα εξετασθεί και θα αποφασισθεί κατά τα στάδια εκπόνησης της σχετικής μελέτης, που θα συνταχθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στη φάση αυτή θα λάβουμε υπόψη μας κάθε ανάλογη πρακτική εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το νησί Σάμσο στη Δανία.

Τριάντα χρόνια η γεωργία είναι απούσα στον Αη-Στράτη. Υπάρχει δρόμος για την επιστροφή της;Πιστεύουμε πως υπάρχει στοχεύοντας όμως σε ειδικές οικολογικές ανταγωνιστικές καλλιέργειες, αξιοποιώντας το εύφορο ηφαιστειογενές έδαφος και το ήπιο κλίμα του νησιού, καθώς και την ύπαρξη ενός ικανού υδροφόρου ορίζοντα, που μπορεί να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο με την κατασκευή υδατοφραγμάτων.

Δεν έχετε ούτε τυροκομείο ούτε σφαγείο. Πως θα αναπτύξετε την κτηνοτροφία;Οι υποδομές αυτές μπορεί εύκολα να προκύψουν και μέσα από το πρόγραμμα “πράσινο νησί” αλλά και μέσα από το ΕΤΠΑ. Το βασικό είναι ότι η κτηνοτροφία υπάρχει ακόμη στο νησί με ικανό αριθμό ζώων (7.000 - 8.000 γιδοπρόβατα) και απασχολεί κυρίως νέους κτηνοτρόφους.

Υπάρχει σχέδιο για βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια;Η ιχθυοκαλλιέργεια δεν έχει δυνατότητα εφαρμογής στο νησί μας λόγω των πολύ ισχυρών κυματισμών, αφού δεν υπάρχει προστατευμένη υπήνεμη περιοχή.

Μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά ο Αη-Στράτης και πως;Πιστεύουμε ότι μπορεί αξιοποιώντας και προβάλλοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που αναφέραμε πιο πάνω, αφού το νησί διαθέτει θαυμάσιο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, με πολλές παραλίες, δάσος βελανιδιάς, σπάνια μεσογειακά φυτά, πουλιά και ζώα και υπέροχο βυθό, όπου ζει και αναπαράγεται η φώκια μονάχους- μονάχους.

Πόσο αυξάνετε ο πληθυσμός του νησιού το καλοκαίρι;Το καλοκαίρι ο πληθυσμός πενταπλασιάζεται περίπου.

Πως καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων σε θέματα υγείας;Υπάρχει Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο (δύο αγροτικοί ιατροί, ένας νοσηλευτής, ένας επιμελητής Α’ γενικής ιατρικής και παθολογίας). Επίσης λειτουργεί σύγχρονο αδειοδοτημένο από την ΥΠΑ ελικοδρόμιο, για επείγουσες μεταφορές.

Έχετε αρκετούς μετανάστες που σκέφτονται να επιστρέψουν;Υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να επιστρέψουν. Η προσπάθειά μας είναι να διευκολύνουμε αυτή την επιλογή τους.

Υπάρχουν εξόριστοι που αποφάσισαν να μείνουν στο νησί όταν ήταν πια ελεύθεροι;Όχι εκτός από τον κύριο Αντώνη Ρακόπουλο ο οποίος παντρεύτηκε μετά από χρόνια στην Αθήνα με την καταγόμενη από τον Αη-Στράτη κα Ευτέρπη και επέστρεψαν ως συνταξιούχοι.

Πως γίνονται οι συναλλαγές των κατοίκων χωρίς συμβολαιογράφο και δικηγόρους;Με τη μετάβασή τους στη Λήμνο ή πολλές φορές με τη μετάβαση δικηγόρων και συμβολαιογράφων στον Άγιο Ευστράτιο.

Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία στην περίπτωση που αυξηθεί η τουριστική κίνηση;Αυτά που υπάρχουν σήμερα εξυπηρε-τούν την υφιστάμενη τουριστική κίνηση. Σε περίπτωση αύξησης πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν και άλλα.

Πως ονειρεύεστε τον τόπο σας 20 χρόνια μετά;Να είναι ένας τόπος που έχει διατηρήσει το φυσικό του περιβάλλον και έχει καταφέρει να αποτελεί για τους νέους τόπο επιλογής τους, να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτόν.