Thursday 3 July 2008

Μετανάστευση (του Γ. Σιγάλα)

Σήμερα Αγιοστρατίτες ζούνε και προκόβουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Από το 1850 περίπου υπάρχουν αναφορές για μεγάλη μετανάστευση που συνεχίζεται ακόμη και τώρα σε κάποιο βαθμό. Η Αίγυπτος, το Ζαϊρ, το βελγικό Κογκό, η Μικρά Ασία, η Ρωσία δέχτηκαν τα πρώτα μεταναστευτικά κύματα από το νησί. Στην αρχή του 20ου αιώνα η Αμερική προσέλκυσε ένα πληθυσμό που ζητούσε εργασία και στα μέσα του 20ου αιώνα η μετανάστευση στράφηκε προς την Αυστραλία.
Το νησί ήταν μικρό και παρόλες τις αγροτοκτηνοτροφικές και αλιευτικές δραστηριότητες αυτές δεν αρκούσαν για να θρέψουν τον πληθυσμό. Τον καιρό της τουρκοκρατίας πριν το 1912 και κατόπιν με την απελευθέρωση και την ένταξη του νησιού στο ελληνικό κράτος, η κρατική ενίσχυση των ακριτικών περιοχών ήταν ελάχιστη ως ανύπαρκτη.
Η μετανάστευση ήταν η μόνη λύση για πολλές οικογένειες. Στα ξένα δούλεψαν και αναπτύχθηκαν, και η ομογένεια δραστηριοποιήθηκε σε συλλόγους και στάθηκε αρωγός στην κοινότητα Αγίου Ευστρατίου ενισχύοντας με συνδρομές για το σχολείο, για ανέγερση εκκλησιών, για προικοδοτήσεις κοριτσιών.
Θα μας ενδιέφεραν οι προσωπικές ιστορίες μετανάστευσης των οικογενειών σας.
Μην διστάσετε να μας τις στείλετε για να τις δημοσιεύσουμε.