Tuesday 6 January 2009


Θα ήθελα, πρώτα, να χαιρετίσω τους αναγνώστες σας, και να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Σαράντος Παναγιώτης και φέρω το βαθμό του Ανθυπασπιστή Λ.Σ. Υπηρετώ στο Λιμενι-κό Σταθμό Αγίου Ευστρατίου, ως Λιμενοσταθμάρχης, από την 21-05-2007. Κατάγομαι από την Σαμοθράκη και είμαι παντρεμένος. Η σύζυγος μου είναι και αυτή Λιμενικός και υπηρετεί στο Λιμενικό Σταθμό Αγίου Ευστρατίου.
Κατά την 15ετή θητεία μου στο Λιμενικό Σώμα, έχω υπηρετήσει σε Υπηρεσίες του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκρι-μένα στα νησιά Τήλο και Ρόδο Δωδεκα-νήσων, στη Σαμοθράκη, στην Αλεξανδρούπολη και για ενάμιση χρόνο, τώρα, στο νησί του Αγίου Ευστρατίου. ΄Εχω αναλάβει καθήκοντα τόσο σε γραφεία όσο και εξωτερική υπηρεσία όπου κάθε φορά, η Υπηρεσία έκρινε ότι είναι απαραίτητο.
Ο ΄Αγιος Ευστράτιος είναι ένα μικρό νησί, στο κέντρο του Β.Α. Αιγαίου, του ο-ποίου η γεωγραφική θέση, του προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς η διέλευση σκαφών, προς τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική χώρα αλλά και η είσοδος - έξοδος από τα στενά, οδηγούν σε αυξημένη κίνηση.
Αποτέλεσμα αυτής της αυξημένης κίνησης, είναι και τα διάφορα περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που εξε-λίχθηκαν στην περιοχή δικαιοδοσίας του Λ/Σ Αγίου Ευστρατίου. Μπορώ να θυμηθώ ορισμένα από αυτά που συνέβησαν όπως:
Τον Αύγουστο 2007 και συγκεκριμένα την 15-08-2007, ώρα 03:30, ενημερώθηκε η Υπηρεσία μας, μέσω VHF από το Ε/Γ-Ο/Γ “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" Ν.Π. 11436, ότι ένα φουσκωτό σκάφος είναι ακυβέρνητο νότια του ακρωτηρίου Υποσμηναγού Ν. Σιαλμά. Οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, καθώς στο εν λόγω σκάφος παρουσιάσθηκε μηχανική βλάβη και παρασυρόταν από τα κύματα. Τελικά είχαμε ευτυχή αποτελέσματα, καθώς σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το Ν/Γ 514 (Λ/Χ Μύρινας), που έπλεε στην ευρύτερη περιοχή, εντόπισε το ακυβέρνητο σκάφος και το οδήγησε ασφαλώς στο λιμένα μας, με επιβαίνοντες δύο άτομα.
Την 18-08-2007 και ώρα 20:00, ενημερώθηκε η Υπηρεσία μας, από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι σκάφος που πλέει νότια - νοτιοανατολικά της νήσου, έχει βλάβη στα ναυτιλιακά του όργανα και χρήζει παροχή βοήθειας. Αμέσως απέπλευσε για την εν λόγω περιοχή, το περιπολικό σκάφος του Λ/Σ Αγίου Ευστρατίου όπου στα 4 ν.μ. νότια του ακρωτηρίου Υποσμηναγού Ν. Σιαλμά, εντόπισε το εν λόγω σκάφος και το οδήγησε, ασφαλώς, στο λιμένα μας με επιβαίνοντα τον ιδιοκτήτη του.
Ένα ακόμη περιστατικό, συνέβη την 01-09-2007 και ώρα 10:30, όπου ενημερώθηκε τηλεφωνικά η Υπηρεσία μας από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου μας, ότι σκάφος βυθίζεται με πέντε επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοανατολικά της νήσου στα 25 ν.μ. περίπου (ύφαλο Τζόνσον). Άμεσα, απέπλευσε για την εν λόγω περιοχή, το περιπολικό σκάφος της Υπηρεσίας μας, όπως και το Α/Κ “Γεώργιος” Ν.Μ. 108 με πλήρωμα τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Εμμανουήλ Προβατά και επιβαίνοντα όργανο της Υπηρεσίας μας. Τελικά το σκάφος βυθίστηκε και τα πέντε άτομα διασώθηκαν από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην Λήμνο, ενώ το περιπολικό σκάφος της Υπηρεσίας μας βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, περί 20 λεπτών πορείας, για την παραλαβή αυτών.
Ακόμη, τα ξημερώματα της 28-10-2007 και ώρα 3:30, ενημερώθηκε η Υπηρεσία μας τηλεφωνικά, από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου μας, προς εντοπισμό και παροχή βοή-θειας στο κινδινεύον Θ/Γ “MELITE”, ση-μαίας Αγγλίας. Οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του εν λόγω Θ/Γ, το οποίο παρουσίαζε εισροή υδάτων από την πλώρη. Άμεσα, απέπλευσε το Α/Κ “ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ” Σ.Μ.182, με πλήρωμα τα αδέλφια Χρήστος και Ευστάθιος Βλαστός και επιβαίνοντα εμένα τον ίδιο. Μεταβήκαμε στο Ακρωτήρι Υποσμηναγού Ν. Σιαλμά, όπου εντοπίστηκε το Θ/Γ και δίδοντας κατάλληλες οδηγίες, μεταφέρθηκε αυτοδύναμα, με μισοβυθισμένη την πλώρη στο λιμένα Αγίου Ευστρατίου με τους τρεις Άγγλους υπήκοους ασφαλείς. Έγινε απάντληση υδάτων καθώς η εισροή υδάτων στους κλειστούς χώρους ενδιαίτησης είχαν φθάσει περίπου στο ύψος των 1.70 μ. Στη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του παραπάνω Θ/Γ, πέραν του εν λόγω Α/Κ έλαβαν μέρος το Ε/Γ-Ο/Γ “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” Ν.Π. 11436, το ελικόπτερο Super Puma και το Ν/Γ 514 (Λ/Χ Μύρινας).
Επιπρόσθετα, κατά το μή-να Αύγουστο του 2008, τέσσερις φορές, τουρκικά αλιευτικά (μηχανότρατες) εν-τοπίστηκαν στα 5,5 ν.μ. βορειοανατολικά της νήσου Αγιος Ευστράτιος, να επιχειρούν να αλιεύσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το περιπολικό της Υπηρεσίας μας, ΠΛΣ 352, κινήθηκε στην εν λόγω περιοχή, όπου ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, απομάκρυνε διακριτικά τα τουρκικά αλιευτικά ανατολικά, εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Ο Λιμενικός Σταθμός Αγίου Ευστρατίου είναι ένας ζωντανός κρατικός φορέας, με ιδιαίτερη λαχτάρα για κοινωνική προσφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, τη διασφάλιση τακτικών και ασφαλών θαλάσσιων συγκοινωνιών καθώς και στην εξυπηρέτηση πολιτών, τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και τουριστών, που το επισκέπτονται. Ο τουρισμός που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομικής ζωής του νησιού συμβάλλει καθοριστικά στην επιβίωση του συνόλου, σχεδόν, των κατοίκων. Σε αυτόν, λοιπόν, τον τομέα, οι κάτοικοι θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια δίδοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση στους επισκέπτες, είτε αυτοί καταφθάνουν με τα πλοία της γραμμής, είτε με σκάφη (Θ/Γ ή φουσκωτά).
Δίνοντας λοιπόν, σε έναν επισκέπτη μία πληροφορία, ή πιάνοντας ένα σχοινί στον προβλήτα του σκάφους που προ-σπαθεί να δέσει, δεν πρέπει να αποτελεί βάρος αλλά χαρά και εξυπηρέτηση χωρίς να υπάρχει η σκέψη του κέρδους. Η διευκόλυνση των επισκεπτών - τουρι-στών, αποτελούν παράγοντες που θα βοηθήσουν στην παραπάνω εξέλιξη του νησιού στο μέλλον.
Επίσης, θα ήθελα οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν, ότι η Υπηρεσία μας λειτουρ-γεί επί 24ώρου βάσεως. Ο Λιμενικός Σταθμός Αγίου Ευστρατίου είναι ανοι-κτός απέναντι προς όλους τους πολίτες που θα χρειαστούν πληροφορίες ή και οποιαδήποτε παροχή βοήθειας. Η προ-σπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό του Λ/Σ Αγίου Ευστρατίου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Υπάρχει διάθεση για προ-σφορά και εξυπηρέτηση των πολιτών και του κάθε συνανθρώπου μας που έχει ανάγκη.