Tuesday 6 January 2009

H πρώτη σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα

Ο κ. Γιάννος Κωνσταντίνος όχι μόνο συνεχίζει με κέφι και πολύ δουλειά την οικογενειακή παράδοση της κτηνοτροφίας αλλά είχε το θάρρος και τη διορατικότητα να χτίσει όλα τα σύγχρονα και απαραίτητα κτίρια και να δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες υποδομές για μία σύγχρονη και βιώσιμη κτηνοτροφική μονάδα.
“Έχω σαν στόχο”, μας είπε ο ίδιος, “να πάρω πιστοποίηση για βιολογικά προϊόντα επειδή όλη η παραγωγή και τα προϊόντα μας είναι ουσιαστικά αγνά και βιολογικά. Η τιμή του κρέατος διεθνώς έχει πέσει αλλά τα γαλακτοκομικά κρατούν ακόμα καλή τιμή και τα βιολογικά προϊόντα αφήνουν ένα καλύτερο κέρδος και δικαιώνουν τους κόπους μας. Η σχετική πιστοποίηση βέβαια έχει ορισμένες προϋποθέσεις όπως σύγχρονο τυροκομείο ακόμα και πιστοποιημένο σφαγείο. Πρέπει όμως να ενδιαφερθούν και τα υπόλοιπα μέλη του αγροτοκτηνοτροφικού συνεταιρισμού να πιστοποιηθούν, ώστε η διαδικασία να είναι οικονομικά συμφέρουσα για όλους μας και έτσι οι μικρές μονάδες θα είναι βιώσιμες στο νησί.
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Τα πρόβατα μεταφέρονται ζωντανά γιατί δεν υπάρχει εδώ κατάλληλο σφαγείο. Το καράβι δεν έρχεται να παραλάβει και να μεταφέρει λιγότερα από 600 πρόβατα και όποιος έχει μόνο ας πούμε 200 έχει με-γάλο πρόβλημα στη μεταφορά.
Κατορθώσαμε και πήραμε επιδότηση για κάθε μονάδα 75%, αλλά παρόλα αυτά έχω κάνει μεγάλο άνοιγμα. Για να οργανωθούν τα πάντα προσπάθησα πολύ. Κάναμε δύο φορές γεώτρηση για να βρούμε νερό με τεράστια έξοδα και πιο τεράστια απογοήτευση. Την πρώτη φορά στα 150 μέτρα βάθος δεν βρήκαμε νερό. Μέχρι και ραβδοσκόπο είχαμε χρησιμοποιήσει. Τελικά φέραμε επιστήμονα γεωλόγο που μας υπέδειξε το σημείο και κάναμε νέα γεώτρηση και βρήκαμε νερό μετά τα 150 μέτρα. Σύνολο μαζί με τη διαφορά του υψομέτρου γίνεται 380 μέτρα. Χρειάστηκε να προμηθευτούμε μεγάλες γεννήτριες για να φέρνουν με πίεση το νερό από τέτοιο ύψος.
Το νερό, όμως, είναι αρκετό σε ποσότητα, δροσερό και πεντακάθαρο και θα σπείρουμε και θα ποτίζουμε τριφύλλι για ζωοτροφή.
Έχω πάρει μεγάλο ρίσκο αλλά το ρίσκο είναι για τους νέους. Είμαι αισιόδοξος”.
Και μείς είμαστε σίγουροι ότι τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες επιχειρηματικότητας των νέων ανθρώπων του νησιού θα έχουν πραγματικά θετικότατη εξέλιξη.