Tuesday 6 January 2009

O ξενώνας του Αη-Στράτη

Ανηφόρισα το φρεσκοασβεστωμένο καλντερίμι - απομεινάρι του παλιού χωριού - και συνάντησα την κυρία Τζούλια Μπαλάσκα στον παραδοσιακό ξενώνα της. Ανάμεσα σε κεφάτες παρέες Ιταλών και Ελλήνων τη ρώτησα για τον ξενώνα και τις προοπτικές του τουρισμού στο νησί.
“Το κτίριο όπου στεγάζεται ο ξενώνας εί-ναι ένα μεγάλο παλιό αρχοντικό χτισμένο από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Το 1976 ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλανάκης Δημήτρης και ιδιοκτήτης του ακινήτου που ήταν η κατοικία του, φιλοξενούσε συχνά κόσμο σαν πρόεδρος για τις ανάγκες της κοινότητας επειδή δεν υπήρχε άλλο ξενοδοχείο ή ξενώνας. Αποφάσισε λοιπόν να επιχειρήσει τη δημιουργία της πρώτης οργανωμένης τουριστικής μονάδας στην κατοικία του.
Το 1984 ανέλαβα τη διεύθυνση και το 1991 γίνεται η επέκταση με αρκετά δωμάτια. Σήμερα έχει 15 δωμάτια με δυναμικό 45 - 50 κλίνες. Να σημειωθεί ότι ο Αη-Στράτης συνολικά διαθέτει 120 κλίνες από όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Διαπιστώνω καθημερινά ότι οι ξένοι τουρίστες που επιλέγουν τον ΄Αγιο Ευστράτιο για τις διακοπές τους, εκτός δηλαδή από τους ντόπιους της διασποράς, έχουν ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο και είναι οικονομικά άνετοι. Έρχονται γνωρίζοντας την ιστορία του νησιού. Το επιλέγουν για την ησυχία του. Δεν επιλέγουν την πολυτέλεια αλλά την ποιότητα της παραδοσιακής φιλοξενίας. Ενδιαφέρονται για τον αγροτοτουρισμό, για να βιώνουν τον αληθινό Αη-Στράτη, να πάνε στα μαντριά για να δουν πως αρμέγουν, να επισκέπτονται τους μπαξέδες για να ποτίσουν με το γιερδέλι, τα καΐκια για να δουν πως ξεψαρίζουν.
Εδώ στον ξενώνα εκτιμούν το ζεστό και φιλικό οικογενειακό περιβάλλον, γίνονται όλοι μια παρέα. Έχω πελάτες που έρχονται και ξανάρχονται και τον συστήνουν στους γνωστούς τους.
Πρόβλημα για τον τουρισμό εδώ είναι η μικρή σεζόν που κρατά ένα μήνα περίπου. Θα μπορούσαμε να έχουμε κόσμο από το Πάσχα εάν υπήρχε σωστό λιμάνι και τακτικές συγκοινωνίες. Ο τουρίστας θέλει να έρθει σε επαφή με τους ντόπιους, ζητά λογικές τιμές και καθαριότητα. Οι ντόπιοι πρέπει να είναι πάντα φιλόξενοι και ιδιαίτερα ευγενικοί. Πρέπει να καταλάβουνε ότι όλοι οι κάτοικοι του νησιού πλέον έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό που είναι βασικός άξονας ανάπτυξης του τόπου. Οι βοσκοί π.χ. πρέπει να μαζεύουν τα ζώα τους από τις παραλίες τον Μάϊο και να τα αφήνουν ελεύθερα πάλι τον Σεπτέμβριο. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες αλληλοεπηρεάζονται.
Να πάρουμε παράδειγμα τα άλλα νησιά. Τον τόπο μας να τον αγαπάμε, όχι να κοιτάμε μόνο πως θα τον εκμεταλλευτούμε καλύτερα.
Το ότι ο Αη-Στράτης άργησε πολύ να αναπτύξει τον τουρισμό αυτό λειτουργεί σήμερα υπέρ του γιατί διατήρησε μια αυθεντική ατμόσφαιρα άλλης εποχής”.

Του Γ. Σιγάλα